Amagerbanken. Den populære diektør. Del 4.. DB ..Webmaster: Dines Bogø

Amagerbanken: Generelt ... Dines Bogø ... Sydamager: Generelt


Amagerbanken – BankNordik – Spar Nord. Det er ikke ualmindeligt, at banker og sparekasser bliver overtaget eller sammensluttet.

Amagerbanken. Del 4 - Dines Bogø
1930. Bankens hovedkontor på Amagerbro. (Tegning i Amagerbankens arkiv).Tilbageblik


Amagerbanken markerede sit 50 års jubilæum i 1953 og med den markante, vellidte direktør Iver Thomsen (ansat 1926, direktør 1953-1967) i spidsen, begyndte der nu at ske mere.

Amagerbanken. Del 4 - Dines Bogø
Iver Thomsen, der i 1956 var blevet bankens administrerende direktør, kendte sit Amager. Bopæl i Sundby, senere Tårnby og i mange år havde familien sommerhuset ”Rio” på Nordstranden i Dragør. (Foto fra film, hvor Sydstrands Afdeling åbner 29. maj 1963).

Amagerbanken. Del 4 - Dines Bogø
17. juli 2002. Et af Amagerbankens kendte hjørner. På 1.sal var der oprindelig beboelse og bankdirektør Iver Thomsen boede i den ene lejlighed. Som man kan se på “Amager Bankmanden” ved indgangen, der er bevaret, er filialen på Amager Landevej 56 åbnet i 1954. (Foto: Dines Bogø).

Midt på øen blev der oprettet nye afdelinger ved Korsvejen, Kongelundsvej, Løjtegårdskrydset, Sundbyvester Plads og Kongelundsvej.

Amagerbanken. Del 4 - Dines Bogø
Igen en af bankens flotte filialer fra halvtredserne. Da den nye “Jetvej” fra Løjtegårdsvej til Store Magleby åbnede i 1957 var banken parat på Englandsvej 376 i en midlertidig bygning i det trafikerede kryds. Senere blev ejendommen udbygget med en “Autobank”.

Amagerbankens afdeling i Dragør flyttede i 1957 som tidligere omtalt til Dragørhjørnet i den nyopførte ejendom, men allerede i 1963 kom der endnu en Amagerbankfilial i Dragør.

Amagerbanken. Del 4 - Dines Bogø
Dragørhjørnet ca. 1983 og 17. juli 2002. Amagerbanken disponerer nu over de tidligere forretninger på nær “vin- og tobak”. Bemærk, at der er to “Amager Bankmænd”. Den ældre på facaden over “Skold Burne” og den nye udgave under uret ved Kirkevej. (Foto: Historisk arkiv og DB’s arkiv).

I købmand Strøbæks nyopførte Sydstrands Centret” åbnede ”Sydstrandens Afd.” den 29. maj. I 1979 flyttede filialen til større lokaler i en ny tilbygning. Mere om det ved en anden leglighed.

Efter Sydstrandens Afd. udvidede Amagerbanken stadig. Der kom afdelinger på Tårnby Torv, Engvej i Sundbyøster og en endnu en afdeling på Kongelundsvej tæt ved Vejlands Allé.

Så ”gik Amagerbanken over broerne” og der blev etableret afdelinger i selve København og omegnen. Banken nåede også, at få afdelinger i Aarhus og Odense.Hvad skete der på Dragørhjørnet?


I Dragør har der siden 1957 været talt om, at man savnede det gamle hjørne med ”Højerup” eller, at det var godt, at der kom noget mere moderne.

Farven på ejendommens facade var oprindelig holdt i lyse farver. Så kom der en mere mørk gul farve omkring 2000.

Amagerbanken. Del 4 - Dines Bogø
Dragørhjørnet 2008 og 2014. Ejendommen i den nyeste farve og banken har også skiftet facede. “Amager Bankmanden” i metal på facaden er nedtaget i 2011. I rigtig mange år efter var silhuetten stadig meget synlig. (Foto: Dines Bogø).

I sommeren blev pladerne skiftet. Nu til en stærk meget dominerende blå farve, som den kendes dag. Det var også i 2007, at man isolerede og renoverede lejlighederne. De enkelte altaner blev lukket og en del af stuen.

Amagerbanken. Del 4 - Dines Bogø
Dragørhjørnet 28. januar 2022. Spar Nord har overtog den historiske bankfilial året før. (Foto: Dines Bogø).Bankens logo


Det kendetegn (logo) Amagerbanken brugte fra 1978, var gentegnet af Erik Ellegaard Frederiksen (1924-97). Hvis man ser en vis lighed med Irmas nyeste logo, er det ikke tilfældigt. Det er samme designer.

På facader af flere af bankens ejendomme, så man forskellige udgaver af ”Amager Bankmanden”.

Da banken flyttede i 1957 medbragte man det relief, der sat over indgangen på Stationsvej 7. Senere kom der på hjørnet ved Kirkevej også den ny udgave i farver af ”Amager Bankmanden”.

Det gamle relief, der sad på gavlen af Stationsvej 2 ud mod Dragørhjørnet blev udskiftet i 2007 med et logo i metal.

Indtil for få år siden kunne man stadig se aftegningen på væggen efter det logo. ”Amager Bankmanden” holdt øje med udviklingen!

Amagerbanken. Del 4 - Dines Bogø
Bankens forskellige afdelinger var udsmykket af forskellige kunstnere. Islands Brygge afdeling selvfølgelig med travlhed på Bryggen og Kastrup afdeling med landbrug, fiskeri og flytrafik. (Udsmykning: Harald Hansen).Nye tider


Amagerbanken. Del 4 - Dines Bogø
Mange der kører gennem Allinge på Bornholm siger. “Jamen Amagerbanken nåede da ikke at få en filial på ferieøen”?

I 2011 overtog den færøske bank BankNordik de ”sunde” dele af Amagerbanken. Gradvis blev flere af de tidligere filialer nedlagt. Pr. 1. februar 2021 overtog Spar Nord den danske afdeling af BankNordik.

Mange medarbejdere fra Amagerbanken fulgte med over i BankNordik i 2011 og i dag genfinder stadig en del tidligere Amagerbankmedarbejdere, nu i Spar Nord.

Bl.a. er den nyudnævnte områdedirektør for Spar Nord, Amager, Anders Baun Hübschmann uddannet i Amagerbanken i årene 2003-05.

Amagerbanken. Del 4 - Dines Bogø
Anders Baun Hübschmann. (Foto: Maiken Kestner).

Hvad indebærer det, at du er udnævnt til områdedirektør?

Det indebærer, at jeg er blevet direktør for området der repræsenterer hele Amager, hvor vi i dag har filialer beliggende på Amagerbrogade 175, Kongelundsvej 267 og i Dragør på Dragørhjørnet 2. Anders Baun Hübschmann fortæller …..

Læs mere om Spar Nord og den nye områdedirektør her